HABANERO PAPRIKA
Habanero paprika je jedna od najljućih sorti čili papričice. Kapsaicin može koristiti kao tretman za različite medicinske poremećaja.
Habarnero paprika, zbog svoje visoke koncentracije kapsaicina može imati nekoliko zdravstvenih koristi.
Skovilova (Scovillova) skala, koja meri ljutinu paprike, je direktno povezana sa hemikalijom koja se zove kapsaicin. Bele membrane unutar paprika sadrže najviše kapsaicina, dok zapravo meso u paprikama sadrži manje kapsaicina. Seme paprike ne sadrži kapsaicin uopšte. Što je veći broj po Skovilovoj skali, to je veća koncentracija kapsaicina.
Koliko je ljuta Habanero paprika po Skovilovoj skali?
Habanero paprika ima od 100.000 do 500.000 skovilovih jedinica, u poređenju sa Jalapeno (Halapenjo) paprikom, koja meri od 5.000 do 15.000 skovilovih jedinica. Narandžasta Habanero paprika, koja se najčešće može naći u mnogim prodavnicama, obično meri između 100.000 i 350.000 skovilovih jedinica.
Nezrele Habanero paprike su zelene, a one dobijaju boju kako postaju zrele. Najčešće varijante boje Habanero paprike su narandžasta i crvena, ali ova paprika takođe može biti bela, smeđa, žuta, zelena, ljubičasta. Tipično, zrela habanero paprika je duga od 2-6 cm.
Ljutina Habanero paprike, njen ukus i cvetni miris je čine popularnim sastojkom u ljutim sosovima i začinjenoj hrani.
Habanero čili papričica potiče iz Amazona, odakle se širi, dostižući Meksiko.
Lekovita dejstva
Kada je u pitanju Habanero paprika lekovita dejstva uglavnom potiču od kapsaicina. U nastavku ćemo opisati najznačajnije zdravstvene prednosti Habanero paprike.
Habanero paprika lekovita dejstva (zahvaljujući kapsaicinu):
- Smanjuje crvenilo i otok
Možete potencijalno smanjiti crvenilo i otok od upale mišića i zglobova sa prirodnim svojstvima ljute paprike, odnosno kapsaicina. Habanero paprika, zahvaljujući kapsaicinu, ima protiv-upalno dejstvo.
- Ublažava prehladu
Ljute paprike mogu očistiti nakupljenu sluz na membranama u nosu i plućima i prouzrokovati znojenje, što je jedan od načina da vaše telo eliminiše toksine.
- Umiruje želudac
Ljute paprike mogu poboljšati varenje, budući da stimulišu protok želudačnog sekreta i eliminišu nelagodnost viška gasova.
- Poboljšava cirkulaciju
Ljute paprike prirodno stimulišu krvotok.
- Poboljšava lipidni profil
Budući da imaju dejstvo na razređivanje krvi, ljute paprike će pomoći u rastvaranju fibrina, nerastvornog proteina koji se nakuplja u krvnim sudovima, a koji bi mogao izazvati krvne ugruške.
- Kontroliše telesnu težinu
Aktiviranjem varenja, ljute papričice, kao i Habanero paprika, mogu da smanje apetit, tako što čine da se brže osećate puni.
- Deluje kao antioksidans
Beta-karoten u ljutim paprikama deluje kao antioksidant koji poništava štetu izazvanu slobodnim radikalima.
Jedna od najatraktivnijih ljutih paprika, mala Habanero paprika, pruža izuzetne zdravstvene prednosti.
Pored gore navedenih prednosti, Habanero paprike može da pomogne i na sledeći način:
- predstavlja okidač za endorfin (hemikalija koja izaziva euforiju i suzbija bol)
- snižava trigliceride
- podržava cirkulaciju
- prevencija dijabetesa
- podstiče normalan, balansiran krvni pritisak
- bori se protiv potencijalnih bolesti srca
Karcinom prostate
Naučna istraživanja su pokazala da konzumiranje Habanero paprike može ponuditi povoljan efekat protiv raka prostate. Studija koju je vršilo Odeljenje za hematologiju/onkologiju u jednom medicinskom centru u Los Anđelesu (Kalifornija) je otkrila da je oralno konzumiranje kapsaicina značajno usporilo rast i proliferaciju ćelija humanog kancera prostate.
Rezultati ove studije su obećavajući za korišćenje kapsaicina tokom kontrolisanja raka prostate. Treba napomenuti da je ova studija izvedena na laboratorijskim miševima. Međutim, rezultati su ohrabrujući i istraživanje nastavlja da proučava efekte kapsaicina na rak prostate u ljudskoj populaciji.
Pomaže u borbi protiv gojaznosti
Studije su pokazale da konzumiranje Habanero paprike može biti efikasno u borbi gojaznosti, pre svega zbog prisustva kapsaicina. Naime, kapsaicin povećava termogenezu u celom telu. Termogeneza je proces u kome telo podiže temperaturu ili proizvodnju energije.
Povećanje termogeneze povećava metabolizam tela, što ''tera'' masne ćelije da se koriste kao energija. Ova studija, izvedena od strane Odeljenja za biotehnologiju u Univerzitetu u Koreji, potvrđuje da prisustvo kapsaicina povećava termogenezu i metabolizam lipida (masti), što je korisno za lečenje gojaznosti.
Snižava holesterol
Mnoge naučne studije su izvedene za procenu uticaja kapsaicina na nivo holesterola u krvi. Studija objavljena u februaru 2013. godine otkriva da dnevne konzumiranje kapsaicina i drugih kapsaicinoida u ljutoj paprici može da pomogne u snižavanju nivoe holesterola.
Istraživači su radili studiju na hrčcima, koje su hranili hranom bogatom holesterolom i podelili ih po grupama - oni koji nisu unosili kapsacinoide i oni koji su konzumirali različite količine ovih jedinjenja.
Na kraju 6-nedeljnog istraživanja, rezultati su pokazali da kapsacinoidi smanjuju ukupan holesterol i nivo lošeg holesterola, bez smanjenja nivoa dobrog holesterola. Istraživači su takođe otkrili da kapsaicinoidi mogu da smanje masne naslage koje su već počele da se formiraju u krvnim sudovima i arterijama.
Prednosti za redukciju holesterola su viđene bez obzira na dozu kapsacinoida koju su hrčci uzimali.
Snižava krvni pritisak
Postoje naučni dokazi koji pokazuju da potrošnja Habanero paprike može biti efikasna za snižavanje krvnog pritiska zbog prisustva kapsaicina. Studija objavljena u junu 2009. godine u jednom naučnom časopisu je otkrila da korišćenje kapsaicina podiže nivo faktora rasta sličnog insulinu.
Ovaj faktor rasta sličan insulinu deluje tako što smanjuje arterijski krvni pritisak. Rezultati ove studije su ustanovili da prisustvo kapsaicina deluje efikasno u snižavanju arterijskog krvnog pritiska kod osoba koje pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Studija takođe navodi da nije bilo sniženja krvnog pritiska kada je kapsaicin davan ispitanicima sa normalnim krvnim pritiskom.
Recepti / habanero paprika u ishrani
Možda ste radoznali i želite da isprobate neke recepte sa Habanero paprikom, ali ste čuli da su toliko ljute da će vas ostaviti u bolu! To ne mora da bude slučaj. Postoji mnogo načina da se Habanero paprika u ishrani koristi, tj. kuva tako da neće uništiti vaše čulo ukusa.
Evo nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da uživate u izvanrednom ukusu predivnih Habanero paprika.
- Uklanjanje unutrašnjosti ove paprike će ukloniti mnogo ljutine. Hemikalija koja čini papriku ljutom, kapsaicin, nalazi se u beličastim membranama unutar paprike. I dalje ćete imati dovoljno ljutine nakon uklanjanja ovih membrana, ali će se ona značajno smanjiti.
- Kada jedete ljute papričice, kao što je i Habanero paprika, neka vam pri ruci budu mlečni proizvodi! Mlečni proizvodi pomažu deaktiviranje kapsaicina. Ako vam usta gore nakon jedenja Habanero paprike, pijte mleko ili dodajte kiselu pavlaku u obrok.
- Ako niste navikli na jaku ljutinu ljutih čili papričica, napravite veliku porciju vašeg glavnog obroka i koristite samo pola Habanero paprike. Na ovaj način ćete ''razblažiti'' ljutinu ove čili papričice.
Recepti
Većina ljudi koristi Habanero papriku kao čili sos. Ovo se može mešati sa mnogo različitih namirnica. Tako da, ovo može biti najlakši način da koristite harbanero papriku u ishrani. Ako želite da napravite svoj domaći harbanero čili sos, samo pomešajte plodove. Za više ukusa, neki ljudi dodaju luk i so.
Još jedan recept kako možete da koristite Habanero je začinjena supa. Ovo je takođe jednostavno napraviti. Bez obzira da li je supa od povrća ili kari, samo isecite Habanero papričice na komade i pomešajte sa supom. Začinjen ukus i topla senzacija pruža olakšanje tokom hladnog vremena. Tako da je bolje da jela sa Habanero paprikom konzumirate dok su vruća.
Danas možete jednostavno odabrati svoj omiljeni redcept i samo dodati Habanero papriku. Bez obzira da li je to sos, tortilja, pica i drugo.
Konzumiranje sirove Habanero paprike će ipak dati više zdravstvenih prednosti u odnosu na kuvani Habanero. Hemijska promena tokom kuvanja može da utiče na delovanje kapsaicina.
Domaći tabasco od habanero paprika (recept)
Potrebni sastojci:
- 12 habanero papričica
- 1 čen belog luka
- 250 ml sićeta od dunja (možete staviti bilo koje voćno ili balzamiko sirće)
Priprema:
Naseckajte habanero papričice u uklonite im peteljke (koštice ostavite) i kuvajte ih zajedno sa srćetom i belim lukom, do ključanja. Zatim miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smesu.
Slobodno dodajte još malo sirćeta, ako vam je previše gusta smesa. Sipajte sos u sterilisane staklene bočice (kuvajte ih 15-20 min u vreloj vodi).
Čuvajte na suvom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.
Tamara Nikoličić