RECEPTI ZA DOMAĆI HLEB
Kako da napravite najbolji domaći hleb? Saznajte i pročitajte kako da napravite nekoliko vrsta specifičnog domaćeg hleba.
Hleb je u Srbiji nezaobilazan deo skoro svakog obroka, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti. Postoji hlebovi sa kvascem, hleb sa praškom za pecivo ali i domaći hleb bez kvasca. Tu su naravno beli ili integralni hleb sa mnoštvom varijacija. Domaći hleb možete lako napraviti i kod kuće.
Sastojci za domaći hleb
- 800 gr. brasna tip 500
- 600ml-700ml mlake vode
- 1 kockica svezeg kvasca
- 2kafene kašičice soli
- 1 kafena. kašičice secera
Priprema
Brasno prosejati i sipati u posudu za mesenje.U sredini brasna izmrviti kvasac dodati so i secer.
Zatim se postepeno dodaje mlaka voda sve dok testo ne postane glatko i umereno mekano U ruku staviti malo ulja i preci rukom preko testa da se odvoji od zidova posude.Pokriti plasticnom folijom i ostaviti da nadolazi pola sata. Nakon 30 minuta , pa jos jednom premesiti i ponovo ostaviti da nadodje još 15 minuta. Ponoviti postupak jos dva puta.
Nakon ukupno sat i petnaest minuta istresti testo na radnu povrsinu. Jos jednom premesiti i sipati u dobro podmazan pleh. Po vrhu izbosti testo sa viljuškom na vise mesta. Sacekati jos malo dok se rerna ne zagreje.
Peci u dobro zagrejanoj rerni na 220c. Peći hlebove 35 minuta ili dok fino ne porumene. Kad je pečen malo ga poprskati sa vodom sa svih strana i na kratko zaviti u kuhinjsku krpu. Ostaviti da se potpuno ohladi pre rezanja
Posluživanje
Servirati sa dobrim kajmakom i sirom, malo seckane dimljene slanine i dobrom mesanom salatom.
- Šumadijski hleb
Potrebno:
- kilogram i po brašna
- kašičica soli
- kašičica sode bikarbone
- malo mlake vode
Priprema:
Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva.
Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.
- Beogradski hleb
Potrebno:
- šolja belog brašna
- šolja integralnog brašna
- šolja ražanog brašna
- 10 grama suvog kvasca
- šolja mlake vode
- supena kašika soli
- supena kašika šećera
Priprema:
Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje.
Napravite veknu i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.
- Valjevske veknice
Potrebno:
- pola kilograma brašna
- 25 grama kvasca
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- pola šolje mlake vode
Priprema:
Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.
- Hleb koji miriše
Sastojci:
- 500 grama belog brašna
- 250 grama crnog brašna
- dve kašičice soli
- tri kašike suvog bosiljka
- paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac)
- kašičica šećera
- decilitar ulja
Priprema:
Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.
Milan Popović