Kako da napravite najbolji domaći hleb - recepti za hlebove kod kuće

RECEPTI ZA DOMAĆI HLEB


Kako da napravite najbolji domaći hleb? Saznajte i pročitajte kako da napravite nekoliko vrsta specifičnog domaćeg hleba.


Hleb je u Srbiji nezaobilazan deo skoro svakog obroka, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti. Postoji hlebovi sa kvascem, hleb sa praškom za pecivo ali i domaći hleb bez kvasca. Tu su naravno beli ili integralni hleb sa mnoštvom varijacija. Domaći hleb možete lako napraviti i kod kuće.


Sastojci za domaći hleb




  • 800 gr. brasna tip 500

  • 600ml-700ml mlake vode

  • 1 kockica svezeg kvasca

  • 2kafene kašičice soli

  • 1 kafena. kašičice  secera


Priprema


Brasno prosejati i sipati u posudu za mesenje.U sredini brasna izmrviti kvasac dodati so i secer.


Zatim se postepeno dodaje mlaka voda sve dok testo ne postane glatko i umereno mekano U ruku staviti malo ulja i preci  rukom preko testa da se odvoji od zidova posude.Pokriti plasticnom folijom i ostaviti da nadolazi pola sata. Nakon 30 minuta , pa jos jednom premesiti i ponovo ostaviti da nadodje još  15 minuta. Ponoviti postupak jos dva puta.


Nakon ukupno sat i petnaest minuta istresti testo na radnu povrsinu. Jos jednom premesiti i sipati u dobro podmazan pleh. Po vrhu izbosti testo sa viljuškom na vise mesta. Sacekati jos malo dok se rerna ne zagreje.


Peci u dobro zagrejanoj rerni na 220c. Peći hlebove 35 minuta ili dok fino ne porumene. Kad je pečen malo ga poprskati sa vodom sa svih strana i na kratko zaviti u kuhinjsku krpu. Ostaviti da se potpuno ohladi  pre rezanja


Posluživanje


Servirati sa dobrim kajmakom i sirom, malo seckane dimljene slanine i dobrom mesanom salatom.


BioImunitet kapi za imunitet -728x90




  1. Šumadijski hleb


Potrebno:




  • kilogram i po brašna

  • kašičica soli

  • kašičica sode bikarbone

  • malo mlake vode


Priprema:


Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva.


Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.




  1. Beogradski hleb


Potrebno:




  • šolja belog brašna

  • šolja integralnog brašna

  • šolja ražanog brašna

  • 10 grama suvog kvasca

  • šolja mlake vode

  • supena kašika soli

  • supena kašika šećera


Priprema:


Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje.


Napravite veknu i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.


BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90




  1. Valjevske veknice


Potrebno:




  • pola kilograma brašna

  • 25 grama kvasca

  • kašičica šećera

  • pola kašičice soli

  • pola šolje mlake vode


Priprema:


Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.




  1. Hleb koji miriše


Sastojci:




  • 500 grama belog brašna

  • 250 grama crnog brašna

  • dve kašičice soli

  • tri kašike suvog bosiljka

  • paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac)

  • kašičica šećera

  • decilitar ulja


Priprema:


Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.


Milan Popović