ZELENO ZLATO
Saznajte zašto se hlorofil smatra pravim zelenim zlatom i kako vam može pomoći da poboljšate svoje zdravlje.
Pitate se zašto su biljke zelene? Za to je odgovoran hlorofil. Dakle, hlorofil igra važnu ulogu u stvaranju biljaka zelenim i zdravim. Takođe sadrži vitamine, antioksidante i terapeutska svojstva koja mogu koristiti vašem telu.
Možete dobiti hlorofil iz biljaka ili dodataka ishrani. Međutim, ovi dodaci ishrani mogu biti efikasniji. Iako je hlorofil rastvorljiv u mastima, on možda neće ''preživeti'' varenje dovoljno dugo da bi ste mogli da ga apsorbujete.
Dodaci hlorofila su zapravo hlorofilin koji sadrži bakar umesto magnezijuma. Hlorofilin ima slična svojstva kao hlorofil.
Hlorofil u ishrani - zdravstvene prednosti:
- stimuliše imuni sistem
- eliminiše gljivice u telu
- detoksikacija krvi
- čišćenje creva
- deluje protiv neprijatnih telesnih mirisa
- pruža vam energiju
- sprečava rak.
Hlorofil za zaceljivanje kože
Pokazalo se da hlorofil u ishrani smanjuje upalu i rast bakterija na kožnim ranama. Hlorofil takođe može biti efikasan za blage do umerene akne.
Hlorofil poboljšava krvnu sliku
Tečni hlorofil može delovati dobro na vašu krvnu sliku, poboljšavajući kvalitet crvenih krvnih zrnaca. Ljudi generalno vole da koriste hlorofil u ishrani kada žele da poboljšaju svoju krvnu sliku.
Hlorofil za detoksikaciju i prevenciju raka
Istraživači su proučavali uticaj hlorofila i hlorofilina na karcinom. Jedna studija na životinjama je otkrila da hlorofil smanjuje učestalost tumora jetre za 29 do 63%, a tumora želuca za 24 do 45%.
Kada su u pitanju istraživanja na ljudima, mala studija sa četiri dobrovoljca otkrila je da hlorofil može ograničiti uneseni aflatoksin, jedinjenje za koje se zna da izaziva rak.
Hlorofil za gubitak kilograma
Jedna od najpopularnijih tvrdnji koja se povezuje sa tečnim hlorofilom je podrška za mršavljenje. Pored toga, hlorofil u ishrani smanjuje nivo štetnog holesterola.
Hlorofil kao prirodni dezodorans
Najnovija istraživanja pokazuju da je hlorofil u ishrani kod ljudi koji imaju trimetilamininuriju, stanje koje izaziva riblji miris, značajno smanjio količinu trimetilamina. Hlorofil takođe može da pomogne u borbi protiv neprijatnog zadaha iz usta.
Hlorofil u ishrani - moguće nuspojave
Iako retko, mogu da se jave određene nuspojave usled korišćenja hlorofila u ishrani (uključujući i upotrebu suplemenata hlorofila):
- probavni problemi
- proliv
- zelena, žuta ili crna stolica, što može biti pogrešno tumačeno kao krvarenje u probavnom sistemu
- svrab ili peckanje, kada se primenjuje lokalno.
Istraživači nisu proučavali efekte uzimanja hlorofila kod trudnica ili dojilja. Pre nego što ga uzmete, proverite kod lekara. Takođe je moguće da bi hlorofil mogao negativno delovati sa lekovima koje uzimate.
Prirodni hlorofil u ishrani - recept
Možete napraviti sopstveni dodatak tečnog hlorofila korišćenjem peršuna i vode.
Biljke koje su sveže i zelene boje su u većini slučajeva dobar izvor hlorofila. To znači povrće i bilje kao što su:
- pšenična trava
- boranija
- spanać
- peršun
- rukola
- grašak
- praziluk.
Vaš najbolji izvor hlorofila dolazi iz povrća i bilja koji su zeleni i iznutra i spolja.
Operite i osušite 80 gr listova peršuna. Stavite listove peršuna i 6 šoljica vode u blender i miksajte par minuta, sve dok se ne formira jarko zelena tečnost. Procedite tečnost kroz finu cediljku i sipajte u šerpicu. Na laganoj vatri neprestano mešajte dok ne ugledate da se zelene čestice uzdižu na površinu. Važno je da to radite polako. Sipajte dobijenu tečnost u posudu zajedno sa šakom leda i stavite u frižider da se ohladi. Videćete da se hlorofil odvojio od vode, i da izgleda poput algi.
Kad se smesa ohladi, sipajte je kroz sito obloženo muslinom, ne gurajte mešavinu nego pustite da gravitacija odradi svoj posao. Kada se sve procedi, možete odbaciti vodu. Uzmite zelenu pastu koja ostaje na muslinu i čuvajte je u nepropusnoj posudi u frižideru do 1 nedelje. Ovo bi trebalo da vam pružin oko 2 kašike hlorofila.
Pšenična trava ima najviše koristi vezanih za hlorofil
Pšenična trava može biti dobar alternativni lek za neka zdravstvena stanja, budući da je dobar izvor hlorofila.
Terapija sokom od pšenične trave je korisna za ljude kojima je potrebna:
- transfuzija krvi
- antikancerogena terapija
- zaceljivanje čireva
- detoksikacija jetre
- laksativi
- za sprečavanje propadanja zuba.